oliva-costablanca

Oliva Nova Beach & Golf Resort

A PRIVILEGED ENVIRONMENT IN THE BEST LUXURY RESORT OF THE COSTA BLANCA

Het proces

Het kopen van een huis in Spanje lijkt misschien ingewikkeld maar het valt best mee. Hier leggen we uit hoe het proces het beste verloopt.

Hoeveel kunt u besteden?

Het belangrijkste is natuurlijk, hoeveel wilt u besteden en hoeveel kunt u besteden. M.a.w.: wat is uw budget en wat zijn de financiële opties. Het zou enorm jammer zijn als u uw droom locatie en droomhuis heeft gevonden om er dan pas achter te komen dat u deze niet kunt betalen. Zonde van uw tijd en geld natuurlijk.

Als u een hypotheek nodig heeft, ga dan naar de bank om dat uit te zoeken. Meestal kunt u een hypotheek krijgen tot 50% van de waarde van uw woning. De ervaring leert dat meer dan 50% meestal wordt afgewezen….. Zoek dit dus goed uit. Wij kunnen u eventueel helpen met een adviseur met kennis van Spaanse hypotheken.

Een bank

Als u interesse heeft in een woning van één van onze projecten, dan heeft u een bankrekening in Spanje nodig. Welke bank maakt niet zoveel uit, maar het is wel verstandig een bank te kiezen waar men ook Engels spreekt als uw kennis van de Spaanse taal nog niet goed is.

NIE nummer

Het NIE-nummer is een soort Spaanse BSN.
NIE staat voor Número de Identidad de Extranjeros. Het is een identificatienummer voor buitenlanders en wordt aangevraagd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het wordt beheerd vanuit de immigratiekantoren van de Nationale Politie.

 

 

Alle buitenlanders die in Spanje vastgoed kopen of verkopen hebben dat NIE nummer nodig. Het is niets meer dan een bestuursrechtelijk nummer en het is ook meteen het referentienummer dat wordt gebruikt voor de belastingdienst.
Het betekent overigens niet dat je toestemming hebt om in Spanje te wonen.

Bij de afdeling Immigratie van de Nationale Politie kunt u het NIE nummer aanvragen. U, Afhankelijk van waar u uw woning koopt of verkoopt, meldt u zich bij een kantoor. Neem uw paspoort, kopieën en recente pasfoto’s mee en u vult een formulier in.

Hoewel het een klusje van niets is, valt het toch vaak tegen. Door de grote vraag naar dit soort formaliteiten in sommige Spaanse regio’s, kan het ingewikkelder en vooral tijdrovender worden dan gedacht. We raden dan ook aan om dat NIE nummer via uw advocaat aan te vragen. Het kost misschien iets meer geld maar het kan u uren wachttijd en bureaucratische rompslomp schelen.

Als u de tijd heeft, kunt u het NIE nummer ook vanuit Nederland regelen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit duurt wel een stuk langer.

Een advocaat

In Nederland werken we vooral met een notaris, in Spanje maakt u gebruik van een advocaat.

De advocaat zorgt o.a. voor het opstellen van de koopovereenkomst waarin ook de betalingscondities worden opgenomen, alle juridische documenten van de woning zoals de eigendomsakte van de bouwer, het bestemmingsplan en de plattegronden van de woning en de totale residentie. Ook het aanvragen van het NIE nummer kan hij dus voor u regelen.

De notaris

Uiteindelijk heeft u wel een notaris nodig. De notaris maakt de documenten officieel en bevestigd de nauwkeurigheid ervan. Een verkoopovereenkomst kan alleen worden geregistreerd bij het Kadaster als de akte is getekend door een notaris.


Wij zijn geen hypotheekadviseur, advocaat of notaris maar we kunnen u wel in contact brengen met een adviseur, advocaat of notaris.